Tammies knäskada

Torsdagen 12 december:
Jag märkte att det var något fel på Tammies vänstra bakben. När hon var ute och sprang så stödde hon inte på det och sprang bara med "tårna". Då blev jag superduper orolig och tog henne i min famn för att försöka känna var det kan vara för fel. Jag kände ingen skillnad på benen, men hon rykte åt sig det vänstra benet mer än det högra och hade knappt någon styrka i det vänstra. 
Då ringde jag Blå Stjärnan för att få lite råd och då tyckte de att jag skulle avvakta över helgen och ta ut hennes älskade motionshjul. Det härliga är att jag ser att hon är inte alls lika klumpig och hon kliar sig med det vänstra benet och det ser inte konstigt ut när hon är ute och springer och när jag undersöker benet så känner man styrkan! 
Det var så synd om Tammie bara för hon förstod inte alls varför hennes älskade hjul var borta, hon ville springa även om hon hade ont. Så hon satt där på sitt badkar och gjorde lite klagorop och försökte hitta hjulet, men förgäves. Men ser det lika fint ut som det gör idag så kommer hon få tillbaka sitt hjul på måndag eller tisdag.

Måndagen 16 december: 
Tammie hade inte alls blivit bra i benet som jag trodde, det är verkligen svårt att se när hon springer. Det har kanske förbättrats något sedan torsdagen, men det är väldigt svårt att säga. Så nu har jag bokat tid hos veterinären Bo Runsten på Blå Stjärnan imorgon kl. 14.00. Får man se vad han har att säga om det. Hoppas att det inte är för allvarligt. Tammie är försäkrad som tur är. 
Tammie äter precis som hon brukar, men man märker när hon är ute att hon busar inte lika mycket och springer inte lika snabbt som hon brukar, men ändå springer hon för snabbt för att man ska se hur det står till med benet. Håll tummarna för Tammie imorgon!

Tisdagen 17 december:
Blå Stjärnan ringde och sa att den veterinären jag och Tammie skulle till ligger hemma med ryggskott, så vi fick en ny tid hos den andra smådjurs specialisten Jenny Persson imorgon kl. 14.30. Så ni får hålla tummarna för Tammie en dag till. Det är ju bättre att se till att Tammie kommer till en specialist på dessa små djur istället för att komma till en akutveterinär som är expert på hundens och kattens sjukdomar.

Onsdagen 18 december:
Tammie blev undersökt av Jenny Persson. Felet i Tammies vänstra bakben ligger i knät, antagligen någon ledbandskada, i värsta fall korsbanden. Högsta trolighet vad som har orsakat skadan är att hon har fastnat och dragit åt sig benet i panik. I övrigt mår Tammie väldigt bra konstaterade även veterinären. Tammie fick anti inflammatoriskt medel, och jag fick även med mig litegrann hem som hon ska få en droppe dagligen i fyra dagar. Hon ska även vila benet så mycket som möjligt, det är ju ingen lätt sak för en chinchilla. Så hon har fått flytta till en liten bur med bara en hylla istället för tre. Hoppas att detta kommer att hjälpa för att få Tammies knä att läka så att det inte blir kroniskt. Detta veterinär besöket kostade 550kr. Tammie är försäkrad. Nästa besök kan bli den 27 dec.


Så här får stackars Tammie bo under hennes tid som skadad.
60cm bred, 45cm djup och 40cm hög.

 

www.cicci.owns.it