Hälsan

Pälsvård

Ibland kan pälsen behövas kammas. Som t.ex. när man ser att pälsen "skivar sig". Chillor med vaddigare päls behövs kammas oftare, ex. violetta och rosé. Vanligtvis behövs inte gråa chillor kammas men ibland kan dom få tovor på sina höfter som man kan hjälpa till att ta bort. Kan vara bra att hjälpa till vid pälsväxlingen också.

Den viktigaste pälsvården är badsanden.

Kammen behöver vara vass och tät, för att kunna kamma på djupet i pälsen (1). En karda (2) hjälper bra till vid pälsväxling för att få bort den päls som redan har lossnat. Klädvårdsrulle behövs alltid som ägare till chinchillor, men för att på ett mycket smidigt sätt få bort ytlig lös päls kan den användas även på chillan. Men rulla klädvårdsrullen på ens egna kläder först så att inte mer päls försvinner från chillan än vad man vill.
Kamma mothårs, från baken mot huvet. Ha ett stadigt tag om svansroten. Helst ska man ha på sig långarmat och långbyxor, för även om det inte är mycket till naglar de har så rivs dom bra ändå.


1. Handgjord specialkam
2. Liten "karda"
3. Klädvårdsrulle


Vägning

En bra koll på hur chillorna mår är att regelbundet väga dem. Jag försöker att väga dem en gång i månaden. På ett vuxet djur är det svårt att se om den har gått ner i vikt eller inte, men för man viktkontroll så syns det tydligt. Det är även bra för att märka om en hona har blivit dräktig eller ej.

Vågen: Jag själv har en digital Phillips som kostade ca 500kr på Clas Ohlsson. En digital gör det enklare att läsa av, men det gäller ju ändå att få dem stilla. Som hjälpmedel kan man ha en glasslåda. Det är kan vara svårt att få en ung chilla att sitta still, men med åldern och livserfarenheten accepterar dom detta.


Lös i magen

Chinchillor har väldigt känsliga magar. De tål inte att få för mycket av sånt de inte kan ta upp, egentligen är det samma sak för oss människor bara att det som chillor inte tål är något vi måste ha i våran kost, som protein och fett. 
Avförings "pluttarnar" ska vara mörka, fasta och torra. Är chillan lös i magen blir de ljusa, mjuka och kletiga.

Åtgärder: Ta bort all mat. Magen måste få lugna ner sig. Är chillan väldigt lös i magen så låt den vara utan mat i en dag, sedan ge bara hö i några dagar. Lite i taget. Måste ha koll på chillan hela tiden, för det får inte bli tvärtom, alltså förstoppning för det är ännu farligare. 
Som lite godis och tröst kan man ge en liten bit knäckebröd för de fibrerna binder vätska till sig. Annat som hjälper till att förtjocka är apelsinjuice. Häll en tesked apelsinjuice i vattnet, de brukar de tycka om också, annars får det gå med bara vatten för det ska de ha hela tiden.

Torka av alla hyllor för dom blir kletiga. Se till att det ni torkar av med är rent så att man inte ger dom någon annan bakterie. Man får även hjälpa chillan att ta bort avföring som fastnat i päls och under fötterna.

När man märker förbättring kan man ge pellets, börja med en halv matsked, sedan en hel osv. man måste stegvis gå upp med maten så att magen inte blir upprörd igen.

Till sist så är det bra om man rannsakar sig själv på vad man kan ha gjort fel, för det är aldrig chillornas fel.
T.ex. för mycket godis, linfrön, vetegroddar, havregryn, pinnar, gnagstenar m.m Hur långt har det gått sedan jag städade buren osv.

Tips till om man tror att det kan ha blivit förstoppning då ska man se till att chillan rör på sig för då kommer deras magar igång. Gärna massera magen mjukt precis som deras mamma brukar göra när de är nyfödda för att få igång magen. Man kan också ge russin som mer eller mindre bara rinner igenom.


Kladdiga ögon

 

 

 

Senast uppdaterad: 2007-03-04
www.junfors.se/cicci