Vardagen

Maten

Hö: Jag utfodrar mina chillor med en stor näve nytt hö varje dag, eftersom detta är kräsna djur så äter de inte gammalt hö som har hamnat på burgolvet. Vilket gör att jag slänger det gamla höet först. Höet skall ej lukta, damma mycket eller innehålla för mycket klöver.

Pellets: Dom har fritillgång till pellets i en stor matskål. Fyller på matskålen varje dag med 1-2 msk pellets.

Vatten: Vattenflaskorna sköljs ut och fylls på med nytt fräscht vatten varje dag. Mina chillor dricker ca 20 mL var varje dag, mer under sommaren.

Extra: De får även 2-4 stycken kraftfoder varje dag + 1 krm vetegroddar eller 1 tsk havregryn

Godis: Deras älsklingsgodis är russin och av det brukar de få max 3 stycken per dag. Har man gett nått annat godis i form av knäckebröd, johannesbröd m.m. så ges mindre russin.

Äpplepinnar ger jag oftast varje dag så att de håller sina tänder fina och att de har något att göra. Pinnar som går bra att ge är äpple, päron, sälg, asp eller vide. Ej stenfruktsträd som t.ex. körsbär När jag ej har det så har jag en gnagarsten som jag kan ge, de innehåller inget speciellt utan är bara till för att gnaga på, men man får vara försiktig så att de inte äter för mycket av den.

Viktigt att tänka på: Är att 80% av dagliga intaget ska enbart bestå av hö, så det är viktigt att inte göra dem mätta på godis och kraftfoder. Höt är viktigt för matsmältningen och slipar ner kindtänderna korrekt. Det är pinnarna som hjälper till att slipa ner framtänderna. Ger man för mycket fett och proteiner så blir de lätt dåliga i magen.

Jag utfodrar sent på kvällen eftersom det är då jag har dom ute. Jag sopar av hyllorna, silar sanden och pelletsen och fyller på.

Mer info om foder finner ni på SCAF's fodersida.


Leksaker & Sällskap

Jag har Spiro-rör (ventilationsrör) som leksaker. Dom är mycket uppskattade både från min och chillornas sida. För min del är det underhållande att se och höra när dom utforskar gångarna. Rören är mycket lätta att göra rent och dom går inte sönder. Ibland låter jag fantasin flöda och sätter ihop delarna till alla möjliga kombinationer. Då blir chillorna glada, dom märker direkt att det har hänt något nytt och springer in och ut och studsar omkring. Väldigt roligt också att använda bokhyllan som dom får göra vad dom vill med. Chillorna nöjer sig också med delarna var för sig, lika roligt att springa igenom dom små bitarna.
 

tunnel_freja.jpg

tunnel_freja1.jpg tunnel_izak.jpg tunnel_salomon.jpg tunnel1.jpg
tunnel2.jpg tunnel3.jpg tunnel4.jpg tunnel5.jpg  

 

Senast uppdaterad: 2008-01-07
www.junfors.se/cicci